Logo Rijksoverheid

Programma

Donderdag 30 januari 2020

We trappen af met een plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Maarten Bouwhuis, presentator bij BNR Nieuwsradio. Hij verwelkomt verschillende sprekers op het podium voor een korte speeddate, een interview of een lezing. Programmadirecteur Wim Knopperts wordt geïnterviewd over de invoering van ERTMS in Nederland en het verandertraject dat daarbij hoort. Vervolgens komt Adjunct-directeur digitalisering en technologie van de Noorse spoorwegbeheerder Bane Nor, Sverre Kjenne, aan het woord over de implementatie van het ERTMS programma in Noorwegen. Wat kan Nederland hiervan leren? Tot slot neemt het hoofd van het European Rail Agency, Josef Doppelbauer, ons mee in de Europese ontwikkelingen op het gebied van ERTMS. Samen gaan we het gesprek aan, op het podium en tijdens de verdiepende subsessies. In de hal presenteren we een tentoonstelling met meer informatie.

De nieuwe generatie

Hoe kunnen we ERTMS inzetten om jong talent te werven? En waar vinden we ERTMS experts om deze inzet stap voor stap verder te brengen?

Automatic Train Operation (ATO)

Wat zijn de mogelijkheden die ERTMS en ATO, maar ook AI (kunstmatige intelligentie) en snellere dataverbindingen (5G FRMCS), bieden? En waar zou het ERTMS-programma in deze een belangrijke rol moeten gaan spelen?

De gebruiker centraal

Hoe betrekken we de 17.000 gebruikers in 250 verschillende functies bij het verandertraject naar ERTMS?

Who runs the show?

Aan ‘wat’ draagt het Programma ERTMS haar taken precies over? Wat is Stelselmanagement?

Cybersecurity

Wat zijn belemmeringen voor individuele partijen om tot een overkoepelend beleid op het gebied van cybersecurity te komen?

Nieuwe verhoudingen

Wat zou een nieuwe samenwerking tussen ProRail en marktpartijen betekenen?

Integrale monitoring

Aangezien de vervoersketen een integraal systeem is, zal het ook integraal gemonitord, aangestuurd en verbeterd moeten worden. Wat is uw visie?

Lessons learned

According to Sverre Kjenne, Executive Vice President of Digitalization and Technology at Bane NOR, the Norwegian Railway Infrastructure Manager, what are the do’s and don’ts for implementing the ERTMS program in the Netherlands?

Lees verder

Hoe heeft iedereen de dag ervaren? Genoeg nieuwe inzichten, tips en uitkomsten gevonden? Daar blikken we nog eenmaal – met veel humor – op terug.